Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων του Πόντου

19η Μαΐου

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων του Πόντου. Ημέρα πένθους, για τις ψυχές που χάθηκαν, αλλά και υπερηφάνειας για εκείνους που πολέμησαν σθεναρά και αντιστάθηκαν, για την προστασία της πατρίδας τους και των οικογενειών τους. Ημέρα όμως και οργής, καθώς το τεράστιο ζήτημα της γενοκτονίας και της αναγνώρισης της, παραμένει μέχρι και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ανοιχτό.

Foto mix χαρτης με Ποντιους

Έτσι για την ιστορία….

Ο Πόντος μετρώντας περίπου 2500 χρόνια ιστορίας, κατοικήθηκε από τους πρώτους έλληνες, περίπου τον έβδομο με έκτο αιώνα π.Χ. οι περιοχές γύρο από τον Εύξεινο Πόντο, ήταν μεγάλης στρατηγικής εμπορικής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν τους έλληνες θαλασσοπόρους, που δημιούργησαν τις πρώτες αποικίες στην Τραπεζούντα και την Σινώπη και μετέπειτα εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή.

Το 120 π.Χ. στον Πόντο, ξεκίνησε η βασιλεία του ξακουστού Μιθριδάτη. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι έλληνες του Πόντου άκμασαν, διατηρώντας την ιωνική διάλεκτο και την πίστη στο δωδεκάθεο, ενώ την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου γνώρισαν τον χριστιανισμό και το 386 μ.Χ. ιδρύεται η Μονή της Παναγίας στο όρος Μελά (Παναγία Σουμελά).

Το 1204, ιδρύεται από τους Κομνηνούς η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας η οποία ακμάζει και γίνεται σημαντικό προπύργιο του ελληνισμού, μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1461 (οκτώ χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης). Παρά τις αντίξοες συνθήκες τους βίαιους διωγμούς και τον εξισλαμισμό των ελλήνων, εκείνοι κατάφεραν με τα ελάχιστα προνόμια που τους παρείχαν οι τούρκοι σουλτάνοι, να επιβιώσουν αλλά και να ανακάμψουν.

Κατά την περίοδο της υποδούλωσης των ελλήνων από τον τούρκικο ζυγό, οι περιοχές του Πόντου, κατάφεραν να διατηρήσουν και να διασώσουν το ελληνικό στοιχείο, την γλώσσα, τα ήθη τα έθιμα και τη θρησκεία τους.

Με την έλευση όμως των νεότουρκων του Κεμάλ και την ανάμειξη των Γερμανών, ο ελληνισμός του Πόντου υπέστη σκληρούς διωγμούς, από το 1914 και μετά. Παρά την σθεναρή και γενναία αντίσταση που προέβαλαν οι έλληνες του πόντου, με τη δημιουργία αντάρτικων σωμάτων, η αδιαφορία του ελληνικού κράτους, και το μένος των κεμαλικών ενάντια στους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής, οδήγησαν στην εξόντωση 353000 ελλήνων του Πόντου.

Διαδώστε το:

ΝΕΦΕΛΕΣ

Οι Νεφέλες Ιδρύθηκαν το Φθινόπωρο του 2012 από μία ομάδα ανθρώπων του ποδοσφαίρου για να καλύψουν το κενό που υπήρχε στη συμμετοχή ακόμη περισσότερων κοριτσιών στο ποδόσφαιρο.
Αναγνωρίσθηκαν επίσημα από την Ε.Π.Ο. τον Ιούνιο του 2013 και συμμετείχαν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα γυναικών περιόδου 2013-2014 ξεκινώντας από την Γ΄ Κατηγορία Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Π.Ο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...